כל מה שחשוב לדעת על פיקוח בניה

עומדים לבנות בית פרטי או לשפץ בית קיים, חשוב מאוד שתעשו את זה חכם. אחד הדברים הכי חשובים זה למצוא את אנשי המקצוע הנכונים, שינהלו את התהליך באחריות ובבטחה. הכוונה היא להעסיק את פונקציית הבניה אשר תספק מגוון פתרונות, כזה שמלווה את הלקוחות לאורך כל הדרך, לרבות ניהול, פיקוח ובניה הלכה למעשה תוך תשומת לב מלאה לפרטים ושיתוף פעולה עם גורמים מקצועיים אחרים.

מה הכוונה בפיקוח בניה?

מאחר שפרויקט בניה אינו דבר של מה בכך, נדרשת הערכות מדויקת ותכנון קפדני על מנת לא ליפול בבורות שבדרך ועל מנת להימנע עד כמה שניתן מבלת"מים. על מנת לעבור את כל השלבים בצורה מיטבית ולא לדלג על ניואנסים קריטיים יש לתאם מקפח בניה אשר ילווה את הפרויקט למן הרגע הראשון.

הליווי מתחיל כבר בשלב התכנון הראשוני והיסודות ומסתיים לאחר קבלת המפתח והתקנת בית מזוזה טרם האכלוס. זה כולל את השלב בו נקבע הקבלן המבצע בהמלצת המפקח אשר אמון על סיוע בבחירת הקבלן המקצועי, האמין והאיכותי ביותר למשימה. הליווי שלו בשלב הזה קריטי מאחר שבין השפע הגדול של הקבלנים לא כולם מתאימים לכל סוגי השיפוץ והבניה והאינפוט של המפקח חשוב ביותר.

מאחר שהמפקח מכיר לא מעט גורמי מקצוע איכותיים ומכיר את הדרישות והצרכים יש לו את הכלים לעמוד לצד הלקוח בשלבי הצעות המחיר וללוות בתהליך המו"מ עד לסגירה עם הקבלן  שההצעה שלו מתאימה במפרט ובמחיר. הערך המוסף של מפקח בניה הוא גם בשלב החוזים מול אנשי המקצוע לרבות קבלן, מהנדסים, אדריכל וכד' מאחר שהוא חי את הענף ויודע להבחין בניואנסים הקטנים ובמחירים ההגיוניים.

הליווי אינו מסתכם בכך, כאשר מפקח בניה הופך להיות היועץ הצמוד של הלקוח הוא פועל למענו ושומר על האינטרסים שלו ועל המשאבים. זה נכון לענייני כסף אך גם לענייני זמן. המפקח מסייע לקבוע לו"ז לביצוע העבודה ולמדרגות התשלום הראויות לשם התקדמות הפרויקט.

פיקוח בניה – לא מותרות!

בניה פרטית ולמעשה גם בניה של בניינים משותפים או כל פרויקט נדל"ני אחר, דורשים לא מעט בירוקרטיה לרבות בדיקות בטיחות, הגשת טפסים ואישורים, עבודה מול רשויות ועד לשלב האכלוס, כל זה מבצע מפקח מבלי להטריח את בעלי הבית במטרה להקל את העניין עבורם. כאב ראש נוסף אותו מונע מפקח הבנייה המקצועי הוא כל העניינים הלוגיסטיים והסנכרון בין הזרועות השונים בעת שיפוץ או בנייה חדשה.  זה אומר לסגור קצוות, לטפל בבעיות שעולות, לדאוג לפרטים קטנים כמו למשל מיגון מעלית קיימת על מנת שלא יהיו נזקים.

הכנסת פונקציה של פיקוח בניה יכול להיות בשלבים שונים של הפרויקט, השלב המומלץ הוא כבר למן ההתחלה בשלב התכנון האדריכלי, בחירת אנשי המקצוע, החומרים בהם יעשו שימוש, חלופות בניה ועיצוב ועוד. ככל שהמפקח יכנס מוקדם יותר לעניינים כך תובטח עבודה מקצועית ועניינית, הרקע, ההבנה והניסיון בהחלט יכולים לתרום לקבלת החלטות נכונות כבר מהשלב הראשון.

אמנם במדינת ישראל אין חובה להיעזר בפיקוח בניה בעת שיפוץ או בניה חדשה פרטית (בניגוד לבניה ציבורית/מסחרית) אבל הצורך בפונקציה כזו הוא עניין סופר חשוב ומקצועי. הימצאותו של גורם מקצועי המבצע פיקוח בניה לאורך הפרויקט, מתחילתו ועד סופו מבטיח בחינה מדוקדקת של גמר העבודה, איתור ליקויים בשלבים מוקדמים וטיפול מהיר אל מול גורמי המקצוע הרלוונטיים.

אם לתמצת אז תפקידו של מפקח הבנייה הוא לתווך בין הלקוחות לאנשי המקצוע, עליו לדאוג שהלקוחות ישמרו על שגרת יומם בעת השיפוץ או הבנייה ולהעניק להם מענה לכל שאלה וכמו כן, להבטיח שכל אנשי המקצוע יודעים את תפקידם ואת הלו"ז וכולם ללא יוצא מן הכלל עומדים בדרישות מחמירות של איכות ובטיחות ללא פשרות.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן